Achterbrugbussen verwijderen.

Onderhoud tips, en vaak voorkomende technische problemen.
FaqMod

Achterbrugbussen verwijderen.

Bericht door FaqMod » 18 jan 2007 13:45

Vervangen van de achterbrugbussen

De achterbrugbus (ook wel silentblock genoemd) bestaat uit een stalen binnen- en buitenbus met daartussen rubber. De bus is in de brug geperst.

Verwijderen:
Manier 1: Verwijder met een dunne boor (2.5mm) alle rubber tussen de buiten en binnenbus. De binnenbus valt er dus uit. Maak het zaagblad van een ijzerzaag los en steek deze door het gat. Maak het zaagblad weer vast in de beugel en zaag de buitenbus door. Probeer zo min mogelijk de brug te beschadigen. Sla met een schroevendraaier de bus bij de zaagsnede wat naar binnen, waardoor deze los komt van de brug en verwijder de bus.

Manier 2: Neem een boor van 4.5mm en boor recht naar beneden tussen de binnen- en de buitenbus:
Afbeelding
Boor het gat met een grotere boor op, net zolang totdat de buitenbus door is. Het is belangrijk om recht naar beneden te boren anders kan de brug beschadigd worden! Verwijder wat rubber rond het gat met een boortje van 2,5mm en sla met een schroevendraaier de buitenbus bij het geboorde gat wat naar binnen. Hierdoor komt de bus los van de brug en is te verwijderen.

Montage:
Belangrijk is het om de juiste bussen te gebruiken. Controleer dus vooraf of de lengte goed is en de diameter van de bus en het gat aan elkaar gelijk zijn.
C50: 23mm (52181-001-300)
Novio: 22mm (Leertouwer silentblock 10-22-33, stukje afzagen)

Manier 1: Smeer de bus en het gat in de brug goed in met motorolie. Pers met een bankschroef de bus in de brug:
Afbeelding
In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van 2 CV wartels, omdat de binnenbus langer was dan de buitenbus. Als dat niet het geval is hoeft dat dus niet.

Manier 2: Dit staat beschreven in het C50LA Haynes manual en zou ik alleen gebruiken als je echt geen bankschroef kunt vinden:
Afbeelding
Hier pers je de bus er in door de moer aan te draaien.

Plaats reactie