Brandstof voor je 4-ploffer

Alles wat betreft motoren, koppelingen, tandwielen
Gebruikersavatar
NIX
chaly addict
Berichten: 17333
Lid geworden op: 27 jan 2007 21:21
Bezit: Een hamer
Locatie: Milsbeek

Brandstof voor je 4-ploffer

Bericht door NIX » 25 jan 2014 18:27

Onze machientjes zijn ontworpen om ongeveer op kokosnotenolie of slechte rum thuis te kunnen komen. Het is een 4T, dus geen brommix voor 2T tanken, tenzij je het lekker vind ruiken en graag regelmatig ontkoolt.

Zolang je geen waanzinnige compressieverhouding hebt gecreëerd is Euro95 prima. Onze klepjes kunnen prima tegen loodvrije benzine, dus het goedkoopste spul is meer dan goed genoeg. Zowel liggende als staande cilinders, bovenliggende nokkenassen als stoters.

Irritant genoeg is de huidige 95 wel van zodanige kwaliteit dat het uitdroogt als je je brommer een paar maanden niet gebruik en alle kanaaltjes dicht kunnen gommen met een soort bruine teer die alleen in thinner oplost (net als het ZAMAC waar je carb uit bestaat) of die je alleen zacht krijgt als je je carb heet fohnt of in kokend water gooit. Heel irritant, dus. Ook je kraantje raakt aardig dichtgekit van deze zooi. Om te rijden is 95 dus prima, als je je brom een poosje stilzet, tank 'm dan af met 98, dat heeft deze eigenschap een stuk minder.

Sommige hele snelle brommers die ook nog eens met hele vroege ontstekingstijden rijden, kunnen iets baat hebben bij 98, het pingelt iets minder snel dan 95, maar de meesten zullen qua rijden geen verschil merken.
Kijk eerst even in de FAQ.

Plaats reactie