SS50 kopen waar op te letten

Hier kun je praten over je honda.
Plaats reactie
IrisU
4T-MSB beginner
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 jul 2014 20:31

SS50 kopen waar op te letten

Bericht door IrisU » 26 jul 2017 07:46

Goedemorgen allemaal,

Voor mijn vader wil ik graag een SS50 kopen. Nu heb ik er een via marktplaats gevonden, maar ik heb er alleen totaal geen verstand van. Mijn vader is ook a-technisch :lol:

Is er misschien iemand die in Jip en Janneke taal kan vertellen waar ik op moet letten? Of weet iemand toevallig of er in Zwolle een bedrijf is wat voor mij kan controleren of ik geen kat in de zak koop?
Ik wil namelijk wel dat mijn vader veilig de weg opgaat :D

Alvas bedankt!

Groet Iris

Gebruikersavatar
nielspbr
Mr Kockengen
Berichten: 13747
Lid geworden op: 02 mar 2009 17:50
Bezit: Een apenfamilie en een bamibal.
Locatie: Kockengen

Re: SS50 kopen waar op te letten

Bericht door nielspbr » 26 jul 2017 09:05

Zwolle, eerste gedachte van mij is dan Coos Matser(http://www.4taktwinkel.nl/)

(en anders Rouveen/Staphorst http://www.4-strokebikecentre.com)

Gebruikersavatar
wim V8
The 4T-MSB is my life!
Berichten: 1618
Lid geworden op: 30 aug 2013 17:43
Bezit: Super 100 '12 (daily driver)
Bitri 200 '57
C321 (sleeping project).
Novio '74 (sleeping project.)
PC50 '68. daily driver.

Re: SS50 kopen waar op te letten

Bericht door wim V8 » 26 jul 2017 11:44

Koop er naar eentje bij een van deze zaken, lijkt me veiliger.

Gr. Wim

Gebruikersavatar
*Adriaan*
4T-MSB regular
Berichten: 270
Lid geworden op: 11 feb 2017 17:30
Bezit: Honda CL50 (bezig met restauratie)
Hond NH80
Puch Maxi
Kreidler LF
Citta gilera
Zelfbouw trike 50cc :-}
Locatie: Wolfheze GLD

Re: SS50 kopen waar op te letten

Bericht door *Adriaan* » 26 jul 2017 21:34


Gebruikersavatar
nielspbr
Mr Kockengen
Berichten: 13747
Lid geworden op: 02 mar 2009 17:50
Bezit: Een apenfamilie en een bamibal.
Locatie: Kockengen

Re: SS50 kopen waar op te letten

Bericht door nielspbr » 26 jul 2017 21:45

*Adriaan* schreef:http://fourstrokebarn.com/
Maarssen/Utrecht is nu niet bepaald in de buurt van Zwolle ;)

Gebruikersavatar
JobF
Frequent 4T-MSB visitor
Berichten: 97
Lid geworden op: 20 mei 2015 13:21
Bezit: SS50

Re: SS50 kopen waar op te letten

Bericht door JobF » 26 jul 2017 23:26

uit de FAQ;

Waar je op moet letten als je een SS50 koopt:

Als eerste moet je de voorrem controleren. De remmen zijn vaak zeer slecht onderhouden. Met de brommer in zijn vrij (motor uit) knijp je de voorrem hard in en probeer je de brommer vooruit door de rem heen te duwen. Als de voorrem goed op orde is zal je de brommer niet door de voorrem heen kunnen duwen. Als je met ontzettend veel moeite de brommer een paar centimeter naar voren kan krijgen is de voorrem nog acceptabel, maar als je hem echt er door heen kan duwen, dan moet de voorrem vernieuwd worden. De remkracht van de achterrem is iets minder belangrijk.
Nu ga je de voorvork controleren. Knijp de voorrem zachtjes in en duw het stuur naar beneden. De voorvork veert nu in. De voorvork mag best stug zijn, maar hij mag onder geen voorwaarde klemmen. Als hij klemt, dan zijn de voorvorkpoten KROM. Dit komt door een aanrijding of val. Een nieuwe set voorvorkpoten kost 60 euro, en de keerringen die daar bij hoern 7,50 euro. En dan hebben we het nog niet over arbeidsloon gehad, of de mogelijkheid dat er nog meer onderdelen verbogen zijn.
Nu ga je eht balhoofd van het frame bekijken. Als je het stuur helemaal naar links of naar rechts doet komt er een metalen blokje op de plaat onder het balhoofd tegen een uitstekend lipje voor-op en onder-aan het balhoofd aan. Dit lipje moet je even goed bekijken. Als dit lipje vermangeld en vrebogen is, dan is de voorvork met een enorme kracht linksom of rechtsom geslagen. Dit gebeurt vaak bij aanrijdingen. Als het lipje zwaar beschadigd is is de SS50 dus in een ongeluk geweest en KAN het frame krom zijn. Het frame hoeft echter niet krom te wezen.
Voel nu met je vingers langs het frame onder de tank vanaf ongeveer het midden van de tank tot aan het rubber van de carburateur met je vingertop langs de uitstekende rand van het frame. Als je plotseling een V-vormige deuk voelt in het frame, dan is het frame krom. En met een krom frame valt niet te rijden. In dat geval heb je dus weinig aan de brommer, niet kopen dus. Voel zowel aan de linker als de rechter zijde langs het frame van onder de tank tot aan het rubber van de carburateur.
Het volgende punt dat je controleert vind je aan de rechter zijde van de bromfiets net boven het punt waar de achterbrug aan het frame zit. Precies in de bolling in het frame daar roest het SS50 frame het hardste. Soms zit er zelfs een klein gat in geroest. Mits je het frame gaat laten opknappen kan het nog geen kwaad als er een klein gaatje in geroest zit. Het frame is nog sterk genoeg. Je kan het gat later laten dicht lassen, en daarna het frame laten spuiten of poedercoaten. Als je het echter niet ziet zitten om de bromfiets helemaal op te moeten knappen is dit echter een flinke afknapper. Dat gat zal alleen maar groter worden en het frame zal alleen maar zwakker worden.
Het laatste punt waar je echt op moet letten is de achterbrug. Kijk of er geen rare bobbeltjes onder de lak zitten. Deze bobbeltjes duiden op roest. de achterbruggen van de SS50 roesten van binnen uit naar buiten toe, dus als je bobbeltjes onder de lak ziet, dan is de achterbrug helemaal doorgerot.
En dan is er natuurlijk nog het motorblok. Daar valt weinig aan te zien aan de buitenkant, behalve de bouten en of het ding olie lekt. Kijk of de bouten die in de rechter zijde van het blok zitten niet helemaal kapotgedraaid zijn met een schroevendraaien. Als de bouten verbeund zijn is het blok meestal aan de binnenkant ook verbeund. Als de bouten netjes zijn, dan is er netjes gesleuteld en kan je een veel netter motorblok verwachten. Haal je vinger over de middennaad onder het blok langs. Zo voel je of het blok olie lekt. Als hij via de middennaad lekt, dan moet het blok helemaal uit elkaar. Olielekken op andere plaatsen zijn meestal vrij simpel op te lossen. Kijk ook naar de bouten waarmee het spruitstuk van de carburateur aan de cilinderkop zit, en de tapeindjes waarmee de uitlaat aan de cilinderkop zit. De boutjes van het spruitstuk horen M6 te zijn, deze hebben 10mm zeskant kopjes. Als er grotere in zitten is het schroefdraad in de cilinderkop in het verleden kapot gedraaid. De tapeindjes van de uitlaat horen ook M6 te zijn, met 10mm zeskant moertjes er op. Ook hier geld, als er dikker schroefdraad in zit, dan is het schroefdraad in het verleden kapot getrokken. Dit duidt op onzorgvuldig sleutelwerk. Natuur lijk kan je ook als je heel netjes sleutelt een schroefdraad kapot draaien. Na zoveel keer een bout los halen en weer aandraaien is het schroefdraad zo ver verzwakt dat het soms bij het minste of gerichtse dol draait. Als er een M7 in zit hoeft dit nog niet te betekenen dat er slordig aan het blok gesleuteld is, maar als er M8, M9 of zelfs M10 in zit, dan zijn ze aardig aan het kutten geweest. Ook dit geeft een goede indicatie van hoe het blok verder is.

Let tijdens je testrit heel goed op de geluiden uit het blok. Lang niet alle geluiden zijn slecht. De motorblokjes zijn 30 jaar oud, een huilende koppeling mag dus best. Ratelende geluiden, bonkende geluiden en harde tikken daarintegen duiden op serieuze problemen in het motorblok.
Kijk ook of de uitlaat rookt tijdens het rijden. De uitlaat mag best een beetje roken als de brommer gestart wordt, maar niet te veel. Een heel klein vleugje witte rook tijdens het wegrijden mag ook nog wel. Maar als er dikke witte, grijze of blauwe rook uit de uitlaat komt moet de cilinder gehoond worden (lees 55 euro voor een gehoond 50 setje met inruil van je oude cilinder en 10 euro aan pakkingen).
Cogito ergo vehor Honda

Gebruikersavatar
NIX
chaly addict
Berichten: 17194
Lid geworden op: 27 jan 2007 21:21
Bezit: Een hamer
Locatie: Milsbeek

Re: SS50 kopen waar op te letten

Bericht door NIX » 27 jul 2017 10:27

Precies. Kijk hoeveel ori delen de brommer nog heeft en wat de staat is. Imi is niet slecht, maar je moet er geen prijs voor geven alsof het onbeschadigd origineel is. Een bamiblok betekent gewoon dat er minder voor het ding gegeven hoeft worden om maar wat te noemen. Gare binnenpoten is geen ramp, maar kost wel werk en een setje poten en keerringen en mogelijk stofhoezen (godzijdank allemaal nieuw en betaalbaar te krijgen).
Kijk eerst even in de FAQ.

Online
Gebruikersavatar
ReezYard
4T-MSB addict
Berichten: 526
Lid geworden op: 27 jan 2007 22:23
Locatie: Cheese Town (N-H).
Contacteer:

Re: SS50 kopen waar op te letten

Bericht door ReezYard » 27 jul 2017 13:01

IrisU schreef: ....... via marktplaats gevonden, maar ik heb er alleen totaal geen verstand van. Mijn vader is ook a-technisch :lol:
Klinkt misschien ontmoedigend, maar als jij en je vader nooit een steeksleutel in de handen hebben gehad
zou ik geen SS50 via Marktplaats aanschaffen.
De SS50Z stamt uit de 70-er jaren en is daarmee een echte oldtimer. Het zijn schitterende brommers met
een voor de niet-techneut complexe 4-takt techniek.

Oldtimers zijn echter onderhoudsgevoelig. Dat betekent hoge kosten als je niets zelf kunt doen. Bovendien zijn
bepaalde originele (vervangings-)onderdelen steeds lastiger te krijgen en vaak duur.
Sommige hobbyisten zoeken daarom hun heil in goedkope en inferieure vervangingsonderdelen uit lage lonen landen.
De kwaliteit en betrouwbaarheid van zo'n brommer is dan op z'n zachtst gezegd twijfelachtig.

Wil je dan toch op zo'n karaktervolle oldtimer gaan toeren, koop 'm dan bij een betrouwbare en gespecialiseerde
Honda brommerwinkel. Een aantal tips vind je in voorgaande reacties.
Of zoek een Honda liefhebber in je omgeving, die jullie graag wil inwijden in de geheimen van de SS50.... ook na de aanschaf!

Succes! Da's oprecht gemeend!
Groet, ennuh...... gas zit rechts!

Afbeelding

Gebruikersavatar
*Adriaan*
4T-MSB regular
Berichten: 270
Lid geworden op: 11 feb 2017 17:30
Bezit: Honda CL50 (bezig met restauratie)
Hond NH80
Puch Maxi
Kreidler LF
Citta gilera
Zelfbouw trike 50cc :-}
Locatie: Wolfheze GLD

Re: SS50 kopen waar op te letten

Bericht door *Adriaan* » 28 jul 2017 09:39

nielspbr schreef:
*Adriaan* schreef:http://fourstrokebarn.com/
Maarssen/Utrecht is nu niet bepaald in de buurt van Zwolle ;)
dat klopt maar soms moet je wat over hebben voor iets moois.....

Reflektor
4T-MSB beginner
Berichten: 4
Lid geworden op: 11 aug 2017 13:58

Re: SS50 kopen waar op te letten

Bericht door Reflektor » 11 aug 2017 15:06

Zijn er specifiek dingen waar je rekening mee moet houden als hij een tijd stil heeft gestaan?

Gebruikersavatar
butt head
moppersmurf
Berichten: 8557
Lid geworden op: 28 jan 2007 21:51
Bezit: honda ss50z
honda c100 (motor)
honda cd65
honda zb50
honda monkey R
honda ape
honda e300
honda cb550
honda cbr600f3
alfa spider (3.0 12v > 3.0 24v)
alfa 33 (blijft gewoon leuk)
Locatie: terborg gelderland

Re: SS50 kopen waar op te letten

Bericht door butt head » 12 aug 2017 07:16

Reflektor schreef:Zijn er specifiek dingen waar je rekening mee moet houden als hij een tijd stil heeft gestaan?

nieuwe olie en benzine er in en probeer maar is aan te trappen.

doet hij het niet.
carburateur goed schoon maken.
ontsteking goed schoon maken.
nieuw bougietje


als hij aan slaat en allemaal aparte ratels en tikken heeft dan moet je gaan onderzoeken waar het vandaan komt en zien op te lossen.
ik praat niet alleen maar poep


bami = bami. troep = troep.

Online
Gebruikersavatar
ReezYard
4T-MSB addict
Berichten: 526
Lid geworden op: 27 jan 2007 22:23
Locatie: Cheese Town (N-H).
Contacteer:

Re: SS50 kopen waar op te letten

Bericht door ReezYard » 12 aug 2017 10:52

Reflektor schreef:Zijn er specifiek dingen waar je rekening mee moet houden als hij een tijd stil heeft gestaan?
Onder het motto "vragen staat vrij", vraag:
* waarom de brommer zo lang heeft stil gestaan
* of het motortje even gestart kan worden

Over het algemeen wordt een brommer niet voor niets voor langere tijd "koud gesteld".
Bijv. in verband met (dure) technische problemen. Vandaar de tweede vraag!
Kan de brommer niet gestart worden dan wijst dat dikwijls op technische problemen.
Als je weinig of geen technische kennis hebt is mijn advies.....laten staan en zoek verder.

Een eigenaar kan z'n brommer om hele goede redenen voor langere tijd wegzetten, maar
dan zal ie 'm toch goed blijven onderhouden. Het is immers kapitaalvernietiging als ie dat niet doet.....

Succes!
Groet, ennuh...... gas zit rechts!

Afbeelding

Reflektor
4T-MSB beginner
Berichten: 4
Lid geworden op: 11 aug 2017 13:58

Re: SS50 kopen waar op te letten

Bericht door Reflektor » 18 aug 2017 08:26

Bedankt! Dan zal ik gaan kijken in hoeverre hij mee wil werken.

Plaats reactie